Health benefits of eating beetroots

বুটমাহ খোৱাৰ স্বাস্থ্য উপকাৰীতা

বুটমাহ, যাক বুটমাহ বুলিও কোৱা হয়, ই এক পুষ্টিকৰ শিপাৰ শাক যি অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টিকৰ উপাদান আৰু স্বাস্থ্য উপকাৰিতাৰে ভৰপূৰ। ইয়াত আঁহ, ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থ, আৰু এন্টিঅক্সিডেন্টৰ এক উত্তম উৎস যিয়ে আপোনাৰ সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। এই লেখাটোত আমি বুটমাহ খোৱাৰ বিভিন্ন উপকাৰিতা আৰু আপুনি ইয়াক আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত কিয় যোগ কৰাৰ কথা চিন্তা কৰিব লাগে সেই বিষয়ে অন্বেষণ কৰিম।

পুষ্টিকৰ পদাৰ্থৰে সমৃদ্ধ

বুটমাহত ফল’লেট, পটাছিয়াম, মেংগানিজ, আইৰণ, ভিটামিন চি আদি প্ৰয়োজনীয় পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে।হাড়, পেশী আৰু অংগসমূহ সুস্থ কৰি ৰখাৰ বাবে এই পুষ্টিকৰ উপাদানসমূহ অতি প্ৰয়োজনীয়। তদুপৰি গৰ্ভাৱস্থাত সুস্থ ভ্ৰুণৰ বিকাশৰ বাবে ফ’লেট অতি প্ৰয়োজনীয়। আপোনাৰ খাদ্যত বুটমাহ যোগ কৰিলে আপুনি অনুকূল স্বাস্থ্যৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰয়োজনীয় পুষ্টিকৰ উপাদানসমূহ লাভ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

মগজুৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰে

বুটমাহত নাইট্ৰেট থাকে, যিবোৰ শৰীৰত নাইট্ৰিক অক্সাইডলৈ ৰূপান্তৰিত হয়। নাইট্ৰিক অক্সাইডে মগজুলৈ তেজৰ সোঁত বৃদ্ধি কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত জ্ঞানশক্তিৰ কাৰ্য্য উন্নত হ’ব পাৰে আৰু ডিমেনচিয়াৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পাব পাৰে। তদুপৰি বুটমাহত থকা এন্টিঅক্সিডেন্টে মগজুক অক্সিডেটিভ ক্ষতি আৰু প্ৰদাহৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত জ্ঞানশক্তিৰ অৱনতি ঘটিব পাৰে।

প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰে

আঘাত বা সংক্ৰমণৰ প্ৰতি ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাৰ স্বাভাৱিক প্ৰতিক্ৰিয়া হ’ল প্ৰদাহ। কিন্তু দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰদাহৰ ফলত বাতবিষ, হৃদৰোগ, কেন্সাৰ আদি বিভিন্ন ৰোগ হ’ব পাৰে। বুটমাহত বিটালিন থাকে, যিবোৰ প্ৰাকৃতিক প্ৰদাহ নিবাৰণকাৰী যৌগ যিয়ে শৰীৰৰ প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰিব পাৰে। বুটমাহ খালে প্ৰদাহৰ লগত জড়িত দীৰ্ঘদিনীয়া ৰোগৰ সম্ভাৱনা কম কৰিব পাৰি।

ৰক্তচাপ কমায়

উচ্চ ৰক্তচাপ হৈছে এক সাধাৰণ স্বাস্থ্যজনিত সমস্যা যাৰ ফলত বিভিন্ন জটিলতা যেনে হৃদৰোগ, ষ্ট্ৰোক, বৃক্ক বিকলতা আদিৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে। বুটমাহত নাইট্ৰেট থাকে, যাৰ ফলত ৰক্তবাহী নলীবোৰ শিথিল কৰি ৰক্ত সঞ্চালন ভাল হয়, যাৰ ফলত ৰক্তচাপ কমি যায়। খাদ্যত বুটমাহ যোগ কৰিলে ৰক্তচাপৰ মাত্ৰা সুস্থ কৰি ৰখাত সহায়ক হ’ব পাৰে।

হজম শক্তি উন্নত কৰে

বুটমাহত আঁহৰ প্ৰচুৰ উৎস, যিটো সুস্থ হজম শক্তিৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয়। আঁহে মলত্যাগ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে, কোষ্ঠকাঠিন্য প্ৰতিৰোধ কৰিব পাৰে, আৰু উপকাৰী আন্ত্ৰিক বেক্টেৰিয়াৰ বৃদ্ধিত সহায় কৰিব পাৰে। তদুপৰি বুটমাহত থকা এন্টিঅক্সিডেন্টে আন্ত্ৰিক প্ৰদাহ আৰু অক্সিডেটিভ ক্ষতিৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা হ’ব পাৰে।

এথলেটিক প্ৰদৰ্শন বৃদ্ধি কৰে

বুটমাহত থকা নাইট্ৰেটেও সহনশীলতা বৃদ্ধি কৰি আৰু ভাগৰ কম কৰি এথলেটিক প্ৰদৰ্শন উন্নত কৰিব পাৰে। নাইট্ৰিক অক্সাইডে পেশীলৈ তেজৰ সোঁত উন্নত কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত ব্যায়ামৰ সময়ত অক্সিজেনৰ চাহিদা হ্ৰাস পাব পাৰে। ইয়াৰ ফলত আপোনাৰ ব্যায়ামৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব পাৰে আৰু ভাগৰ কমিব পাৰে, যাৰ ফলত আপুনি অধিক সময় ব্যায়াম কৰিব পাৰে।

সামৰণিত ক’ব পাৰি যে বুটমাহ হৈছে এক অতি পুষ্টিকৰ শাক যিয়ে স্বাস্থ্যৰ বাবে বহুতো উপকাৰ দিব পাৰে। ইয়াত অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টিকৰ উপাদান, এন্টিঅক্সিডেন্ট, আৰু এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী যৌগ থাকে যিয়ে মগজুৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰিব পাৰে, ৰক্তচাপ কম কৰিব পাৰে, প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰিব পাৰে, আৰু এথলেটিক প্ৰদৰ্শন বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। আপোনাৰ খাদ্যত বুটমাহ যোগ কৰাটো আপোনাৰ সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা উন্নত কৰাৰ এক সহজ আৰু ফলপ্ৰসূ উপায় হ’ব পাৰে।

আপোনাৰ দৈনিক বুটমাহৰ বুষ্টৰ বাবে মামীৰ মেজিকৰ “ খট্টা মীথা বুটমাহ ” চেষ্টা কৰক।

ব্লগলৈ উভতি যাওক

এটা মন্তব্য দিব

মন কৰিব, মন্তব্য প্ৰকাশ কৰাৰ আগতে অনুমোদন লোৱাটো প্ৰয়োজন।